מהן מחלות נוירודגנרטיביות?
אובדן תאי עצב במוח מתרחש באופן תקין כחלק מתהליך ההזדקנות, אך במחלות נוירודגנרטיביות, מהירות ותדירות האובדן היא מעל למצופה בנורמה. הסיכוי לחלות במחלות אלו עולה עם העלייה בגיל.
מחלות נוירודגנרטיביות הן קבוצת מחלות במערכת העצבים המרכזית, במהלכן תאי העצב במוח נפגעים ומתנוונים באופן הדרגתי (פרוגרסיבי), מה שגורם לפגיעה בתפקוד. מרביתן של המחלות נגרמות כתוצאה משקיעה של חלבונים, שאינם תקינים, בתוך תאי העצב ומחוצה להם.
כל מחלה מתקדמת בקצב שונה ומתבטאת בתסמינים שונים, ביניהם, שינויים בהתנהגות, ליקויים בזיכרון, ליקויים מוטוריים ועוד. סוג וחומרת הליקויים יהיו בהתאם למיקום הנזק המוחי ולהיקפו.
מחלות אלו נגרמות לרוב על רקע תורשתי או סביבתי (רעלנים, כימיקלים בחומרי ריסוס והדברה), ולעיתים על רקע שילוב בין השניים.
כיצד מאבחנים?
האבחנה נעשית על סמך הסימפטומים, על סמך בדיקות עזר כמו הדמיות מוחיות.
אילו מחלות נכללות תחת קטגוריה זו?
מחלת הפרקינסון, ALS, אלצהיימר, טרשת נפוצה ועוד.
פרקינסון – מחלה שגורמת לפגיעה הדרגתית בתנועתיות הגוף. במחלת הפרקינסון נפגעים התאים שמפרישים נוירוטרנסמיטור בשם ׳דופמין׳ (בעל תפקיד מרכזי בתהליכי חשיבה, למידה ובהפקת תנועה). הסימפטומים המוטוריים העיקריים שלה הם רעד, נוקשות השרירים, תנועה איטית, הפרעות הליכה ויציבה ולעיתים גם דיסקינזיות (תנועות לא רצוניות). במחלת הפרקינסון יופיעו לעיתים גם סימפטומים שאינם מוטוריים, כמו היפוסימיה (ירידה בחוש הריח), עצירות, הפרעות שינה, דיכאון, חרדה, ליקויים קוגניטיביים.
ALS – מחלה נדירה הפוגעת בתאי עצב מוטוריים בחוט השדרה ובמוח, שאחראים על תנועות השרירים, עד כדי שיתוק מוחלט. העצבים התחושתיים אינם מושפעים, ואין פגיעה בחושי הראייה, השמיעה, המישוש, הטעם והריח. אצל רוב החולים גם אין פגיעה קוגניטיבית, והם נשארים צלולים במהלך כל המחלה.
אלצהיימר – מחלה זו היא הסיבה העיקרית לדמנציה, אך לא כל דמנציה מוגדרת כמחלת ה׳אלצהיימר׳. רוב חולי האלצהיימר הם בני 65 שנים ויותר. ככל שעולים בגיל, הסיכוי לחלות עולה. רוב המקרים של מחלת אלצהיימר מתחילים בליקויים בזיכרון, אך יש לזכור כי ירידה בתפקודי הזיכרון שכיחה עם העלייה בגיל. סימפטומים ראשוניים נוספים למחלה הם קושי בהתמצאות במרחב, ירידה בטווחי הקשב, יכולת שיפוט ירודה ועוד. עם התקדמות המחלה, שכיח שיופיע סימפטומים נוספים כמו דיכאון, שינויים בהתנהגות, קושי בשליטה בסוגרים, נפילות חוזרות ועוד.
טרשת נפוצה – מחלה אוטואימונית הנגרמת כתוצאה ממוקדי דלקת במערכת העצבים המרכזית (מוח וחוט השדרה), הפוגעת במיאלין (מעטפת האקסונים של תאי העצב, שתפקידם להעביר מידע מתא עצב אחד לאחר). מוקדי הדלקת מהווים מעין ״צלקות״ במוח ובחוט השדרה, וכתוצאה מכך תתרחש פגיעה בתפקוד היומיומי. מיקום הפגיעה במוח ובחוט השדרה יכריע את הביטוי התפקודי. המחלה מאובחנת לרוב במבוגרים בגילאי 20-40, ביחס של 1:2 (פי 2 בקרב נשים בהשוואה לגברים). מהלך המחלה משתנה בין אדם לאדם, ולרוב יתבטא בהתקפים ובהפוגות.
ביטויים תפקודיים נפוצים – ליקויים בראייה, ליקויים בזיכרון, עייפות מוגברת, ליקויים מוטוריים כמו חולשת שרירים ושיווי משקל לקוי, שינויים במצב הרוח ועוד.
כיצד שיקום יסייע בהתמודדות עם מחלות אלו?
השיקום במחלות נוירודגנרטיביות מהווה חלק בלתי נפרד מהטיפול במחלה וחיוני לקידום איכות החיים של המטופל ומשפחתו. השיקום אינו מבטיח החלמה, אך הוא יכול לסייע בשימור ובשיפור יכולות מוטוריות (כח שריר, טווחי תנועה, שיווי משקל ועוד), יכולות תחושתיות (ראייה, מגע קל, מגע עמוק ועוד), יכולות קוגניטיביות (זיכרון, קשב, תכנון, פתרון בעיות ועוד), יכולות תקשורת ובליעה, היבטים רגשיים והתנהגותיים (כולל תמיכה רגשית למטופל ולבני משפחתו). ניתן יהיה לסייע בהתאמת דיור לצרכים של המטופל, במידת הצורך, להתאים סדים ואביזרי עזר בעת הצורך על ידי כך ניתן יהיה לשפר את מידת העצמאות בתפקודי היומיום.
הטיפולים בתהליך השיקום כוללים מעקב של רופא שיקום, אחות, עו״ס, פסיכולוגים, מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטית, קלינאי תקשורת, תזונאים ועוד.