top of page
חיפוש

כל המידע על שבץ מוחי במקום אחד

תמונת הסופר/ת: אביה גיטרמןאביה גיטרמן

מהו שבץ מוחי (Stroke)?

שבץ מוחי, או בשמו הנוסף, אירוע מוחי, מתרחש כתוצאה מפגיעה באספקת הדם לרקמת המוח. הפגיעה יכולה להיגרם משתי סיבות:

- שבץ מוחי איסכמי – חסימה של כלי דם, המוביל דם למוח, על ידי קריש דם. היווצרות הקריש עשויה להיות באזור החסימה או באזור מסוים בגוף ולאחר מכן להגיע למוח (תסחיף).

- שבץ מוחי המורגי – דימום מוחי כתוצאה מסיבות שונות כמו יתר לחץ דם, פגם בכלי הדם ועוד.


מהי השכיחות של שבץ מוחי?

שכיחות ההיארעות של שבץ מוחי הנה כ-150-200 מכל 100,000 אנשים, ושלישית בשכיחותה, לאחר מחלות לב וסרטן, כגורם תמותה במרבית ממדינות העולם. עם זאת, חולים רבים בשבץ מוחי ישרדו את המחלה הראשונית, אך יתמודדו עם השלכות ארוכות טווח לאור הנזק שנגרם.

אביה גיטרמן | מה זה שבץ מוחי

מהו הטיפול בשבץ מוחי?

טיפול מהיר בשבץ מוחי חיוני מאוד לצמצום מידת הנזק המוחי שעשוי להיגרם ולהצלחתו של הטיפול. הטיפול הראשוני שניתן תלוי בסיבה שגרמה לנזק המוחי, והוא כולל טיפול תרופתי להמסת קריש הדם (tPA), צנתור מוחי לפתיחת החסימה בכלי הדם וטיפול תרופתי לאיזון גורמי הסיכון כמו איזון לחץ הדם ועוד. לאחר הטיפול הראשוני, האדם מתאשפז בבית החולים להמשך טיפול ומעקב.


מהם סיכויי ההצלחה של הטיפול?

מידת השיפור תלויה במגוון מרכיבים, כמו מיקום הפגיעה המוחית, חומרה והיקף הנזק שנגרם, המהירות בה פונים לקבלת טיפול רפואי, מידת ההצלחה בטיפול שהתקבל בבית החולים על מנת לפתוח את החסימה/ לעצור את הדימום המוחי.


מהן ההשלכות של שבץ מוחי וכיצד מטפלים?

שבץ מוחי עלול להותיר השלכות ארוכות טווח, בעקבות הנזק שנגרם לרקמת המוח. אופי הפגיעה תלוי במיקום שנפגע במוח, ויכול להתבטא במגוון ליקויים ומגבלות: חולשה עד שיתוק השרירים בגפיים, וכתוצאה מכך קושי בהליכה ו/או הנעת הגפיים, שיווי משקל לקוי, קושי בבליעה ובדיבור, ליקויים בראייה, ליקויים בשמיעה, ליקויים במערכת התחושה, ליקויים קוגניטיביים כמו למשל ירידה בזיכרון ובטווחי הקשב, שינויים במצב הרוח, הפרעות בשינה ועוד.


עם השחרור ממחלקת האשפוז, האדם, לרוב, יועבר להמשך טיפול במסגרת שיקומית.

עיקר הטיפול לאחר שבץ מוחי מתבסס על התערבויות שיקומיות שניתנות על ידי צוות רב מקצועי, הכולל מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטים, קלינאי תקשורת, פסיכולוגים שיקומיים, עובדים סוציאליים, אח/ות ורופא שיקומי. למרות שתהליכי השיקום וההתאוששות הם אינדיבידואליים ומשתנים בין אחד לאחר, ישנה התייחסות לכך שניתן לחזות את מידת ההתאוששות הצפויה, כבר בימים הראשונים לאחר שבץ מוחי. מתואר כי מידת הפלסטיות המוחי, בשלושת החודשים הראשונים מרגע השבץ, היא הגבוהה ביותר. עם זאת, עולה כי תהליך השיקום לאחר שבץ מוחי עשוי להמשך חודשים עד שנים, במהלכם ישנה עדות לפלסטיות מוחית, לפיכך ישנה חשיבות גבוהה למתן תמיכה בזמנים אלו.


טיפול בריפוי בעיסוק לאחר שבץ מוחי:

הטיפול בריפוי בעיסוק מתמקד בשיקום הליקויים המוטוריים, הסנסוריים (תחושתיים) והקוגניטיביים, המשליכים על מידת העצמאות בתפקוד האדם. במסגרת הטיפולים מתבצעת הערכה מקיפה של הליקויים ועל בסיס הממצאים מתבצעת התאמת תכנית טיפול אישית, תוך דגש על הרצונות, על הצרכים של האדם ועל סביבתו הפיזית והאנושית.

תהליך השיקום עשוי לנוע בין טיפול קצר מועד ועד לתקופה של מספר חודשים, בהתאם לאופי ולחומרת הפגיעה. אנשים לאחר שבץ מוחי לעיתים יזדקקו לעיתים לשיקום ממושך יותר, הנמשך לאורך שנים.


כמו תמיד, מזמינה אתכם ליצור איתי קשר ב-WhatsApp או באמצעות עמוד הפייסבוק והאינסטגרם.

אני כאן בשבילכם בכל נושא או שאלה.

 

​© הזכויות שמורות לאביה גיטרמן - מרפאה בעיסוק

bottom of page