במקרים רבים לאחר פגיעה ראש נשלל רשיון הנהיגה של האדם, דבר המביא לפגיעה בעצמאות ובאורח החיים. כיצד נוכל לסייע שאינו כשיר לנהיגה? מהו התהליך להחזרת רשיון הנהיגה?
פגיעות ראש עלולות להותיר השלכות ארוכות טווח, בעקבות הנזק שנגרם לרקמת המוח. אופי הפגיעה תלוי במיקום שנפגע במוח, ויכול להתבטא במגוון ליקויים ומגבלות, כמו חולשה עד שיתוק השרירים בחצי גוף או בארבע הגפיים, וכתוצאה מכך קושי בהליכה ו/או הנעת הגפיים ושיווי משקל לקוי. כמו כן, עשויים להופיע קושי בבליעה ובדיבור, ליקויים בראייה, ליקויים בשמיעה, ליקויים במערכת התחושה, ליקויים קוגניטיביים כמו למשל ירידה בזיכרון ובטווחי הקשב, שינויים במצב הרוח, הפרעות בשינה ועוד.
שינויים במצב הבריאותי של האדם, כמו אלו שצוינו מעלה, יכולים להשפיע על יכולת הנהיגה, בדגש על בטיחותה ועל איכותה.
נהיגה היא חלק מתחומי העיסוק של האדם הבוגר והיא חיונית לניידות לצורך ביצוע פעילויות היומיום, כמו נסיעה לעבודה, לקניות, לבנק, נסיעה למטרות פנאי, למפגשים חברתיים ועוד. עצמאות בתפקודים אלה משפיעה באופן ישיר על איכות חייו של האדם, ומאפשרת מעורבות בפעילויות משמעותיות לו וניהול חיי חברה ומשפחה.
בישראל, על פי פקודת התעבורה סעיף 12ב - שינוי במצב הרפואי, העלול להשפיע על נהיגתו של האדם, מחייב דיווח לרשויות. חובת הדיווח בארץ, חלה על האדם עצמו ועל רופא. הדיווח מועבר למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב״ד), גוף הכפוף למשרד הבריאות, שעוסק ברפואה תעבורתית, למניעת תאונות דרכים הנגרמות בשל ליקוי בריאותי של הנהג.
שלילת האפשרות לנהוג לאחר פגיעת ראש, פוגעת, כאמור, בעצמאות האדם. כתוצאה מכך מתפתחת תלות מוגברת באחרים, והאדם נזקק לסיוע בניידות לצורך הגעה לטיפולים רפואיים, לרכישת תרופות בבית המרקחת, להגעה לעבודה או למקום בו מתנדב, להשתתפות בפעילויות חברתיות, פעילויות פנאי ועוד. לפיכך הערכה ושיקום של כישורי נהיגה, וכן ייעוץ בנוגע למציאת חלופות לניידות בקהילה נכללים בתפקידי הריפוי בעיסוק.
טיפולי ריפוי בעיסוק בתחום שיקום הנהיגה כוללים, בין היתר, הערכת התפקודים והמיומנויות הנדרשים לנהיגה, בקרב אנשים המתמודדים על מגבלה תפקודית כתוצאה ממצבים בריאותיים מולדים או נרכשים. לאחר ההערכה לעיתים יומלץ על טיפול שיקומי לשיפור המיומנויות הללו.
כיצד ניתן לסייע לאדם, שאינו כשיר לנהיגה, במציאת חלופות לניידות בקהילה?
הטיפולים בריפוי בעיסוק יתמקדו, במקרים אלו, במציאת פתרונות הרלוונטיים לכל אדם באופן אישי.
הערכה וטיפול סביב נושא הבטיחות בניידות כהולך רגל או בניידות בכסא גלגלים, תוך הקפדה על כללי התעבורה: חציית כביש במעבר חצייה, חצייה ברמזור ירוק ועוד.
הערכה וטיפול סביב נסיעה בטוחה בתחבורה ציבורית, בדגש על שיווי המשקל בעת העלייה והירידה מהאוטובוס/ רכבת/ מונית ושיווי משקל בעת הנסיעה, על היבטים קוגניטיביים ותפיסתיים כמו תשלום עבור הנסיעה, התמצאות בתחנות הנסיעה ובזמני האוטובוסים והרכבות ועוד.
המלצה על נסיעה בקלנועית במידת הצורך, לאחר בירור כשירותו הקוגניטיבית של האדם.
המלצה על הסתייעות בנהג מקצועי, נהג המתפקד כמטפל עיקרי של האדם או תורנות של בני משפחה וחברים.
המלצה לשימוש בשירותי הסעות הניתנים על ידי עמותות שונות ללא עלות או בתשלום מסוים.
תהליך החזרה לנהיגה לאחר פגיעת ראש
הערכת הכשירות לנהיגה - לאחר הדיווח למרב״ד, יישלח לאדם זימון לבדיקות הקובעות את כשירות הנהיגה. במרב״ד יבוצעו מספר בדיקות שתיערכנה על ידי רופא כללי, פסיכולוג, פסיכיאטר ונרקולוג. יום הבדיקות אורך כ-5 שעות. הבדיקות מותאמות לכל נבדק ולא תכלולנה בהכרח את כל סוגי הבדיקות. הזימון לבדיקות במרב״ד לעיתים מגיע כעבור מספר חודשים ממועד הדיווח, וייתכן שהאדם יגיע לפני כן לאבחון אצל מרפא/ה בעיסוק – משקם נהיגה. ההערכה כוללת בדיקה של מיומנויות מוטוריות, תחושתיות, קוגניטיביות, תפיסתיות והתנהגותיות. המרפא בעיסוק יבדוק את מסוגלותו של האדם לנהיגה בכלל ואת נהיגתו בפועל.
מילוי אחר ההמלצות הניתנות לאחר תהליך ההערכה - בתום תהליך ההערכה ובהתאם לממצאים שהתקבלו, המרפאים בעיסוק ימליצו האם האדם כשיר לנהיגה. במידת הצורך ימליצו על סוג כלי רכב ואביזרים מתאימים לסוג המוגבלות, החיוניים לנהיגה עצמאית ובטוחה. בנוסף, על סמך ממצאי ההערכה, לעיתים יותאם טיפול שיקומי לשיפור מיומנויות הנהיגה, או תתבצע הכוונה למציאת חלופות לניידות בקהילה עבור אדם שאינו כשיר לנהוג באופן עצמאי. את החלטתם יעבירו המרפאים בעיסוק לגורם המפנה, ובסופו של דבר ההחלטה על כשירות הנהיגה וחזרה לנהיגה תתבצע על ידי המרב״ד בלבד.
טיפים חשובים ליום הבדיקה במרב״ד
להצטייד באוכל ושתייה – כאמור, יום הבדיקות אורך כ-5 שעות.
לשלם את האגרה – יום הבדיקות במרב״ד כרוך בתשלום אגרה על סך 683 שקלים. מומלץ לשלמה מראש על מנת לחסוך זמן. ניתן לשלם באתר האינטרנט בקישור הבא, בדואר באמצעות שובר תשלום, או במכונת התשלום בכניסה למכון.
להצטייד במידע רפואי אישי – רשימת המסמכים הנדרשת משתנה בהתאם לנבדקים. במכתב הזימון למרב"ד יצויינו כל המסמכים שעל הנבדקים להביא עימם, כגון כל מידע רפואי שיש בידיהם, בנוסף יש להביא סיכום מידע ממוחשב מקופת החולים (תמצית מידע רפואי) ואם אושפזת בבית חולים בשנה האחרונה, יש להביא את סיכום האשפוז ("מכתב שחרור").
הביאו תעודה מזהה - יש להגיע עם תעודה מזהה שעליה תמונה (רישיון נהיגה, דרכון או תעודת זהות). ניתן להתקבל לבדיקה או לבירור רק עם תעודה מזהה.
ניתן להוריד טפסים רלוונטים באתר המרב״ד.
סניפים – מרב״ד
חיפה – קריית הממשלה, רחוב פל-ים 15, , קומה 20. טלפון 04-8633555.
תל אביב – דרך מנחם בגין 116, קומה 6. טלפון 03-5634702.
באר שבע – צומת אלי כהן (קניון עזריאלי הנגב) 93. טלפון 08-6831910.
ניתן לחייג לכל הסניפים גם בטלפון *5400 – מוקד ״קול הבריאות״. לרשימת הסניפים המלאה ושעות הקבלה